Hopp til innhold

Syv grunner til at Anand kan vinne

SOTSJI (NRK.no): Ifølge norske eksperter ville det være en katastrofe. Men det er ikke helt utenkelig at Magnus Carlsen taper VM-tittelen.

Vishy Anand

TILBAKE PÅ TRONEN? Vishy Anand måtte gi fra seg VM-tittelen til Magnus Carlsen for et år siden.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Magnus kan definitivt tape. Det vil nok være en enorm skuffelse for det norske folk og for den moderne sjakkverden, sier sjakkekspert Atle Grønn.

– For Magnus ville det være en katastrofe, istemmer Leif Erlend Johannessen, stormester og redaktør i Norsk sjakkblad.

Men hvorfor i all verden skulle Magnus Carlsen tape når han knuste Anand for bare et år siden? Her er syv grunner til at det faktisk kan skje.

1) Formutvikling

Magnus Carlsen spilte på et astronomisk nivå så sent som for et halvt år siden, men nå har han hatt to turneringer under pari. Samtidig har Viswanathan Anand spilt mye sterkere i år enn han gjorde i fjor.

– Anand har kommet sterkt tilbake det siste året, og er i en helt annen form enn han var i Chennai. Og vi må kunne si at Magnus har vist noen svakhetstegn, sier Torstein Bae.

2) Anand med ny strategi

I forrige VM-kamp spilte Anand avventende mot Carlsen. Han valgte trygge åpninger som ga relativt jevne partier. Spesielt i de tre-fire første partiene, da Carlsen innrømmet at han var så nervøs at han nesten veltet brikkene, misbrukte Anand en gyllen mulighet til å presse.

– Anand har varslet at han vil velge en mer aggressiv strategi denne gangen, sier Leif Erlend Johannessen.

Dirk Jan ten Geuzendam, redaktør i New in Chess, sammenligner Anand med en tennisspiller som bør komme seg fram til nettet og ta initiativet.

– De fleste stormesterne som tror på Anand, tror han har sjansen så lenge han ikke gjør den samme feilen som sist. I forrige kamp nølte han, det har han lært av nå, sier Dirk Jan ten Geuzendam, redaktør i New in Chess.

3) Carlsen for selvsikker?

Magnus Carlsen vant så enkelt forrige gang at han ikke trengte å ta ut sitt beste, noe han fortalte NRK før VM.

– Det kan være en fare for at han blir for trygg på seieren. Magnus er kjent for å være en type som har veldig høy selvtillit. Det kan være at han tar for lett på oppgaven i år, at han tror at Anand ikke kan yte noe særlig motstand, sier Leif Erlend Johannessen.

– Hvis de første partiene ender i remis, kan det være at Magnus blir litt utålmodig. Det kan være at han tar litt for store sjanser, sier han.

4) Åpningsforberedelser

Vishy Anand er kjent for å være en av de spillerne i verden som har mest kunnskap om sjakkåpninger. Og han pusher hjelperne sine hardere enn de fleste. Etter VM i fjor var de så utslitte at de stod og sukket i lobbyen etterpå.

– Jeg tror Anands regime er tøffere enn vårt, sier Jon Ludvig Hammer, som er hovedsekundant for Magnus Carlsen hjemme i Norge.

– Anand er kjent for å være en av de aller beste teoretikerne og er langt dypere forberedt enn det Magnus er. Anand er nok rustet til tennene, og nå gjelder det for Magnus å ikke tråkke rett i disse tingene som han har analysert med supercomputere på forhånd. Selv for Magnus blir det umulig hvis han i realiteten skal spille mot en computer med 3400 i rating, sier Torstein Bae.

5) «Tigeren fra Madras» slipper hjemmebane

I forrige VM var Anand i sin egen hjemby, og spillelokalet rant over av indiske journalister og tilskuere. Det kan ha blitt for mye for veteranen.

– Anand har nok en lettere situasjon nå enn i VM-kampen på hjemmebane. Han var preget av stundens alvor. Nå har han alt å vinne, sier NRK-kommentator Torstein Bae.

– Det kan godt stemme at Anand ikke følte seg helt komfortabel i fjor. Her i Russland er han i hvert fall veldig i sitt rette element. Russerne vet å sette pris på sjakklegender, sier Dirk Jan ten Geuzendam til NRK.

6) Presset som kan ha snudd

Forrige gang var Magnus Carlsen utfordreren med alt å vinne. Nå er Magnus Carlsen den regjerende mesteren med alt å tape.

– Som verdensmester har du et umulig press, sier Garry Kasparov til NRK.

Samtidig er situasjonen motsatt for Anand. Han var avskrevet av alle da han vant VM-kvaliken, og har gjort et utrolig comeback allerede, uansett hvordan det går i Sotsji.

– Det er psykologisk mye mer behagelig å gå inn i en VM-match når du har alt å vinne, sier Atle Grønn.

7) Takler Carlsen motgang?

Ethvert sjakkparti kan utvikle seg i forskjellige retninger, og en god eller dårlig start kan påvirke den psykologiske kampen.

– Det blir litt som en fotballkamp. Hvis den utvikler seg i Anands retning, blir det mer spennende enn man skulle tro. Da kan han vinne, sier Carlsen-trener Peter Heine Nielsen til NRK.

– Jeg er litt usikker på hvordan Magnus takler motgang. Om han går hardt ut og går på noen tap i starten, er det usikkert hvordan han skal klare å komme tilbake. Carlsen har mye mindre matcherfaring enn Ananad i denne type situasjoner, sier Atle Grønn.

Sportsnyheter

Ville jubelscener etter norsk superstafett: – Hva skjedde nå??

For første gang på 100 år er et norsk lag klare for OL på en lagøvelse i friidrett. Etter målgang ble ankerkvinne Henriette Jæger «overfalt» av lagvenninnene.

Siste nytt

  • Brann snudde og vant på festdagen - profil i tårer

    For andre gang på like mange dager slo Brann Rosenborg. Denne gangen var det damene som trakk det lengste strået etter herrenes 3-0-nedsabling lørdag.

    – Dette var veldig gøy. Jeg kommer inn og vet at jeg har èn jobb, og det er å sette den ballen i mål. I en sånn kamp som dette så er det veldig deilig å gjøre nettopp det, sier matchvinner Anna Aahjem til TV 2 etter kampen.

    Over 5000 hadde møtt opp på «Stadion» på dagen hvor Branns damelag offisielt flyttet inn på Bergens storstue. Tidligere har de fleste kampene gått på Stemmemyren i Sandviken.

    Det fikk fram en tåre i øyekroken til tidligere kaptein Cecilie Kvamme.

    – Jeg lurer på når jeg skal slutte å bli emosjonell av dette opplegget her. Men det betyr så sykt mye for oss å flytte inn her og å ha hele byen i ryggen, sier hun til TV 2 etter kampen.

    – Det er veldig deilig å være Brann-spiller om dagen, fortsetter Kvamme, som er fra Bergen og lenge var kaptein før Marthine Østenstad nylig tok over.

    Men det så lenge mørkt ut. Rosenborg gikk i ledelsen etter 32 minutter ved 17 år gamle Frøya Dorsin. Og det var ikke uten kontroverser. TV-bildene viste en klar hands på Emilie Nautnes i forkant.

    – Det var kjempehands ja, det så jeg. Det er krisedårlig at de ikke tar den. Armen står veldig langt ute fra kroppen. Det er merkelig at ikke noen av de tre-fire dommerne ser den, sa Branns Ingrid Stenevik fra sidelinjen underveis i andreomgangen.

    – Den handsen er jo krystallklar. Det er helt utrolig at ingen i dommerteamet ser den, stusset NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp.

    Men etter tre bytter og formasjonsendring i pausen snudde Brann kampen. Først utlignet Marthine Østenstad på straffespark fire minutter inn i andreomgang.

    Deretter var det nettopp Østenstad igjen som spilte fram innbytter Anna Aahjem i det 80. minutt. Alene med keeper gjorde hun ingen feil og sørget for at seks av seks mulige poeng i helgens store byduell gikk til Bergen.

    Resultatet gjør at Brann dermed «bare» er seks poeng bak ledende Vålerenga i Toppserien med èn kamp mindre spilt.

    – Med tap her hadde det vært en liten katastrofe for Brann med tanke på den luka opp til Vålerenga, mener Torp.

  • Maanum tilbake i Arsenals startoppstilling – første start siden kollapsen

    Frida Maanum er endelig tilbake i Arsenals startoppstilling når London-klubben gjester Manchester City søndag.

    24-åringen har riktignok fått to innhopp etter den dramatiske kollapsen mot Chelsea. Hun fikk først 25 minutter i 3-0-seieren hjemme over Leicester, og deretter 27 minutter i 1-1-kampen borte mot Everton.

    Maanum falt om og ble liggende på gresset i ligacupfinalen mot Chelsea 31. mars.

    (NTB)

    Britain Soccer Women’s Super League
    Foto: Rhianna Chadwick / AP
  • Grønstad tok norsk rekord på 600 meter

    Tobias Grønstad IK Tjalve fortsetter storformen på 600 meter. Søndag løp han inn til 1.14,56 under et stevne i Tyskland. Det er norsk rekord på distansen.

    Grønstad løp også inn til rekord sist uke – da han tok tiden til OL-gullvinner på 800 meter fra 1996, Vebjørn Rodal.

    Etter å ha smadret to norske rekorder på 600 meter, er planen nå å løpe 800 meter om en uke – også det i Tyskland.

    Friidrett - Trond Mohn Games
    Foto: Geir Olsen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal